Waarom wij Restaurant Mmmama openen

Volgende week opent het gelegenheidsrestaurant Mmmama gedurende vijf dagen zijn deuren tijdens het Foodfest in het C-Mine Designcentrum in Genk. Mmmama onderzoekt hoe het terroir rond de terril smaakt. Dat gebeurt aan de hand van de recepten van vijf moeders uit vijf landen die in evenveel gerechten demonstreren hoe de steenkool onder de schrale kempengrond de voedingsbodem werd voor een uniek intercultureel terroir.

Elk bord vertelt het verhaal van een unieke familiegeschiedenis. In tijden waarin migratie en de gevolgen ervan actueler zijn dan ooit vertellen wij graag over hoe de band tussen mensen sterker is dan de grens tussen landen. Hoe eetcultuur de eigen identiteit voedt. En hoe vijf moeders hun keukengeheimen koesteren van generatie op generatie.

Daardoor proef je in Genk de meest authentieke gerechten, zoals ze bereid werden door de eerste generaties buitenlandse mama’s. Jarenlang gingen die ongerepte recepten door de handen van grootmoeders, moeders en dochters. Gekruid met liefde voor het thuisland, onvoorwaardelijke eerbied voor het ingrediënt en een essentieel snuifje heimwee. Dat proef je in Restaurant Mmmama.

Mmmama is niet alleen een conceptueel idee van een communicatiebureau. Mmmama is ook en vooral het bewijs dat we bij Quick Brown Foxes van storytelling naar storydoing schakelen. Dat we het verhaal bedenken maar het ook tot leven brengen. Je kunt een boek schrijven met portretten, recepten en verhalen achter iemands migratie. Maar je kunt dus ook een restaurant openen waarin je elk van die verhalen daadwerkelijk beleeft en proeft. Zo ontstaat een belevenis. Een herinnering. Een gesprek.

Hoe modulair kan een modulair bureau zijn? Restaurant Mmmama is ook een confrontatie en een uitdaging voor ons eigen proces en bedrijfsmodel bij Quick Brown Foxes. Om een restaurant te laten draaien, heb je natuurlijk iets minder designers en editors nodig. En allicht meer mensen die weten wat er zoal met een gasfornuis kan. Dankzij chef Daan Dams en ons eigen team dat voor de gelegenheid couverts en services ontwerpt in plaats van verhalen en een communicatiestrategie kan er volgende week dinsdag 13 oktober een restaurant openen waar het verhaal net zo goed smaakt als het eten op je bord.